MOTTO / SAMEN010
MOTTO / SAMEN010
Henk Kamminga is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
Misschien dat we eenzaamheid onder ouderen wat beter kunnen begrijpen, maar eenzaamheid bij jongeren lijkt taboe: weinig mensen praten erover.
Veel jongeren missen een goede vriend of vriendin. Iemand waarmee ze over van alles kunnen praten, ook moeilijke dingen. Voel jij je eenzaam en wil je hierover praten? Neem dan contact op met CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin).
Wat is het probleem en waar komt het vandaan? Heb je last van emotionele of van sociale eenzaamheid? Of misschien van beide?
Als je langer last hebt van eenzaamheid of niet goed weet hoe het komt, kun je professionele hulp vragen. Bijvoorbeeld door te praten met een coach. In Capelle aan den IJssel zijn er allerlei organisaties die iets voor je kunnen betekenen (zie de Visitekaartjes onderaan de pagina).
Je kunt ook de online training ‘Je eenzaamheid anders be-leven’ doen.
Wil je graag andere mensen ontmoeten, maar weet je niet goed hoe? Kijk of er iemand in je omgeving is met wie je hierover kunt praten om ideeën te krijgen: een familielid, een buur, de huisarts of iemand van de thuiszorg.
In Capelle aan den IJssel zijn er veel organisaties die iets doen tegen eenzaamheid. Ze organiseren bijvoorbeeld ontmoetingsactiviteiten voor jong en oud. Welzijn Capelle kan je doorverwijzen naar activiteiten. Op www.watisertedoenincapelle.nl vind je een agenda met allerlei activiteiten in Capelle.
Met vrijwilligerswerk ontmoet je nieuwe mensen, leer je nieuwe dingen én help je anderen. Of het nu eenmalig is of elke week, vrijwilligers helpen Capelle vooruit. CapelleDoet ’t samen! Meer informatie over vrijwilligerswerk vind je op CapelleDoet.nl.
Wil je wel iets doen, maar weet je niet wat? Neem contact op met het Vrijwilligersinformatiepunt (VIP) van CapelleDoet, 010 – 264 02 20 of vip@welzijncapelle.nu.
Wil je graag hulp, maar weet je niet waar je dat kunt vragen?
Neem contact op met Welzijn Capelle, 010 – 707 49 00 (werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur) of aanmelding@welzijncapelle.nu.
Eenzaamheid kan een duidelijke oorzaak hebben, maar ook komen door een heleboel kleine dingen. Eenzaamheid kan ook komen door persoonlijke omstandigheden. Als je bijvoorbeeld autisme hebt of een lichamelijke of verstandelijke beperking, kan het lastiger zijn om vriendschappen en sociale contacten te maken.
Ook iemand met dementie of de partner van iemand met dementie kan last krijgen van gevoelens van eenzaamheid. Of als je je ‘anders’ voelt dan anderen in je omgeving, kan je te maken krijgen met onbegrip – en dat voelt eenzaam.
Voor meer informatie, zie
Oorzaken van eenzaamheid | Over eenzaamheid | Alles over eenzaamheid
Eenzaamheid kun je ervaren in je lijf; bijvoorbeeld als je vaak hoofdpijn hebt of geen zin hebt om te eten. Of in je hoofd doordat je je weinig zelfvertrouwen hebt, of vaak boos of verdrietig bent. Misschien trek je je steeds meer terug. Soms krijg je er problemen bij doordat je veel drinkt, gamet of drugs gebruikt om dat rotgevoel kwijt te raken.
Doe hier de zelftest van Faktor5.
Herken je jezelf in een van deze? Of zie je in alle soorten iets van jezelf terug? Het is al een hele stap om dit bij jezelf op te merken.
In bepaalde periodes van je leven kan je een diep gevoel van eenzaamheid voelen. Een gevoel van leegte, of zinloosheid kan op je drukken. Waar komt dat vandaan? Je vraagt je af: hoe kan ik iets van zin en betekenis terugvinden in mijn leven?
Dat zijn zingevingsvragen, levensvragen. Iedereen kent deze vragen. Ze gaan over het allerbelangrijkste is in je leven: over gemis en verdriet. En ook over wat je moed en hoop geeft; over wat of wie je overeind heeft gehouden in eerdere moeilijke tijden.
Ieder mens heeft op deze vragen een heel eigen antwoord. Of iemand zichzelf nu ziet als een christen, een humanist, een moslim, of anders – deze thema’s spelen in ieder menselijk leven.
Een geestelijk verzorger is niet iemand die precies vertelt hoe het allemaal zit, en wat je wel of niet moet doen. Met een mooie term gaat het bij geestelijk verzorging om ‘iemand tevoorschijn luisteren’. Een geestelijk verzorger kan doorvragen, maar durft ook stil te zijn. En het verdriet of de vragen de tijd geven. Het gaat om de trage vragen: daar zijn niet altijd zomaar antwoorden op. Soms helemaal niet. Hoe houd je het dan uit?
Een vertrouwelijk gesprek met een geestelijk verzorger kan opluchten. De geestelijk verzorger probeert je verhaal te begrijpen en je verhaal te ordenen, zonder oordelen. Zij of hij kan ruimte maken voor je ervaringen, je helpen bij een moeilijke beslissing. Of helpen bij religieuze vragen als je geen eigen pastor hebt.
Soms is een gesprek met een geestelijk verzorger een opstapje naar een gesprek met familie of een bekende. Want bij sommige onderwerpen kan dat veel moed vragen, terwijl je het eigenlijk wel wilt.
Kortom: een geestelijk verzorger luistert met aandacht en helpt zoeken naar bronnen van hoop en kracht, die bij je passen.
Onderaan deze pagina vind je binnenkort het visitekaartje van een geestelijk verzorger.
Wil je liever met iemand van je kerk of moskee praten? Vraag dan je eigen dominee, priester, pandit, imam of pastor om een gesprek.
Bij eenzaamheid voel je je niet verbonden met anderen. Je mist een hechte, emotionele band met andere mensen. Of je hebt minder sociale contacten dan je wilt.
Eenzaam zijn komt bij alle leeftijden voor. Soms voel je je zelfs eenzaam terwijl je bij andere mensen bent. Je kunt er veel last van hebben. Zoveel dat je er lichamelijke of psychische klachten van krijgt.
Of je je eenzaam voelt of niet is heel persoonlijk. Je bent pas eenzaam als jij dat zo ervaart. Soms verdwijnt het als je wat beter in je vel zit. Soms duurt het langer en kun je wat hulp gebruiken. Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn: als je alleen bent en je daar prima bij voelt, ben je niet eenzaam.
Henk Kamminga is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
Mensen kunnen elkaar ontmoeten op ons Ontmoetingsplein.
Welzijn Capelle biedt ondersteuning, begeleiding, informatie en advies aan Capellenaren. Vanuit het hart, omdat iedereen er toe doet. Door te verbinden en te versterken, streeft Welzijn Capelle naar een Capelse samenleving waarin mensen op een positieve manier aandacht hebben voor elkaar. Welzijn Capelle, altijd in de buurt!
Hester van Briemen – Cammeraat is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
Op watisertedoenincapelle.nl vind je een overzicht van allerlei Capelse activiteiten, voor jong en oud. Wie weet staat er iets bij wat je wilt ondernemen, zelf of met iemand die je kent.
Voor activiteiten buiten Capelle, kijk op eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou.
Bekijk de activiteiten op Wat is er te doen in Capelle
Bekijk de activiteiten op CapelleDoet
Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.
Meer info