MOTTO / SAMEN010
MOTTO / SAMEN010
Henk Kamminga is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
• Loket gezond leven (RIVM)
• Werkzame elementen (RIVM)
• Wijk- en buurtcijfers eenzaamheid (RIVM)
• Gezondheidsmonitor GGD
• Handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid (Coalitie Erbij)
• Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid (Movisie, 2020)
• Hoe schrijf ik een handboek (Movisie)
• Procesevaluatie bij de beoordeling van interventies (Movisie)
• Informatie over databank Effectieve sociale interventies (Movisie)
• Zeven werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies (Bouwman en Van Tilburg)
Zie je meerdere van deze signalen bij iemand in je omgeving? Praat er eens over met hem of haar.
Bron: Eén tegen eenzaamheid
Bovenstaande informatie is ook beschikbaar als de Signaleringskaart Eenzaamheid van de rijksoverheid.
Meer lezen over de achtergronden van eenzaamheid? Of zoek je meer informatie over wat je als professional kunt doen als iemand eenzaam is? Lees de Factsheet Eenzaamheid.
Bron: gemeente Capelle aan den IJssel
Jongeren met gezondheidsklachten, gedragsproblemen, of een lagere sociaal-economische status hebben meer risico op eenzaamheid. Ook een migratie- of LHBTI-achtergrond, beperkingen en psychische problemen kunnen dit risico vergroten.
Eenzaamheid bij jongeren kan ontstaan door een combinatie van onder meer:
Ernstige, langdurige eenzaamheid zorgt voor grote negatieve geestelijke en lichamelijke gevolgen. Dat heeft ook effect op de motivatie voor school en kan zorgen voor een ongezonde leefstijl.
Bron: Aanpakeenzaamheid.nl
Eenzaamheid voelt niet veel anders in je jeugd of op hoge leeftijd. Maar er zijn bepaalde verschillen.
Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen waarom juist ouderen zich zo vaak eenzaam voelen. Belangrijke oorzaken zijn het wegvallen van partner, familie en vrienden. Daarnaast is er vaak sprake van een verminderde mobiliteit of ziekten – van iemand zelf of de partner. Sociale contacten worden vaak minder als de gezondheid achteruitgaat. Het sociale netwerk wordt ook kleiner als mensen stoppen met werken.
Senioren kunnen het gevoel hebben dat ze buiten de samenleving staan; dat ze niet meer meedoen. Ze kunnen ook daadwerkelijk niet altijd meer aan alles meedoen. Lichamelijke ongemakken zorgen ervoor dat ouderen stoppen met een sport- of muziekclub. Ze zijn steeds meer aan huis gebonden. Iemand die altijd de mensen opzocht maar opeens aan zijn stoel gebonden is, moet maar afwachten of mensen hem of haar opzoeken. Zo niet, dan zit hij of zij alleen. Zo ontstaat eenzaamheid bij ouderen in de loop van de tijd.
Eenzaamheid bij ouderen (Eenzaamheid Informatie Centrum)
Eenzaamheid draagt bij aan uiteenlopende psychische en fysieke klachten, zoals depressie, dementie, verslaving, beroertes, slaapproblemen en hart- en- vaatziekten.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico’s. Onderzoek toont aan dat eenzaamheid een fysieke uitwerking heeft: net als stress heeft het een negatieve invloed op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en Alzheimer. Daarnaast kan eenzaamheid een oorzaak zijn van ongezond gedrag en slechtere zelfzorg: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Bron: www.eenzaam.nl
Dit onderscheid in verschillende soorten eenzaamheid is niet alleen theoretisch. Het zorgt ook voor een verschillende aanpak.
Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan je wenst. Denk aan het missen van kennissen, collega’s, buurtgenoten, mensen met dezelfde belangstelling, mensen om samen een hobby mee uit te voeren. Het sociaal netwerk schiet tekort.
Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner, een familielid of een hartsvriend(in). Er is een emotionele behoefte.
Existentiële eenzaamheid
De laatste jaren wordt ook veel gesproken over existentiële eenzaamheid. Bij existentiële eenzaamheid gaat het meer over zingeving dan over je sociale contacten. Het wordt omschreven als een verloren en zwervend gevoel, geen eigen plek of rol in het leven kennen, een gevoel van zinloosheid.
Misschien heeft iemand minder sociale contacten dan hij of zij zou willen. Of de kwaliteit van hun relaties is anders dan gewenst. In deze definitie van eenzaamheid staan sociale relaties en de kwaliteit ervan centraal. Het is een gemis aan betekenisvolle contacten.
Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Henk Kamminga is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
Mensen kunnen elkaar ontmoeten op ons Ontmoetingsplein.
Welzijn Capelle biedt ondersteuning, begeleiding, informatie en advies aan Capellenaren.
Krijg je een aanmelding van iemand die ondersteuning zoekt vanwege eenzaamheidsgevoelens, en denk je dat die persoon bij ons terecht kan? Of wil je hierover sparren? Neem contact op met ons.
Hester van Briemen – Cammeraat is geestelijk verzorger en kan met een gesprek ondersteunen bij vragen over zingeving en betekenis geven aan het leven.
Op watisertedoenincapelle.nl vind je een overzicht van allerlei Capelse activiteiten, voor jong en oud. Wie weet staat er iets bij wat je wilt ondernemen, zelf of met iemand die je kent.
Voor activiteiten buiten Capelle, kijk op eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou.
Bekijk de activiteiten op Wat is er te doen in Capelle
Bekijk de activiteiten op CapelleDoet
Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.
Meer info