Platform Rouw, Verlies en Zingeving: voor iedereen in Capelle aan den IJssel die te maken heeft met verlies.

 

Verlies kan erg ingrijpend zijn. Er is tijd nodig om verlies en gevoelens van rouw te integreren in je leven. Misschien rouw je om het overlijden van een dierbare, om je scheiding of het verlies van je relatie, baan, gezondheid, huisdier – of je ongewenste kinderloosheid. Ook corona heeft voor veel mensen voor verlies gezorgd.

 

Rouwen is voor veel mensen een intense periode in hun leven. Iedereen ervaart rouw op zijn eigen manier, met verschillende emoties en gevoelens. Als je rouw doorvoelt, kun je beetje bij beetje leren leven met je verlies en het meenemen op je levenspad.

 

Bij het Platform Rouw, Verlies en Zingeving kunnen bewoners van Capelle aan den IJssel terecht voor alles wat ze tegenkomen in een rouwfase. Wij helpen je om jouw gevoelens en emoties bespreekbaar te maken. Ieder mens is uniek – dus ook de manier waarop je rouwt. Wij ondersteunen je hier graag bij.

De Zellingen

Terugvinden van wat zin en betekenis in je leven

 

’Als de geestelijk verzorger langskomt, zie ik het weer een beetje zitten’

 

Soms kan een gevoel van zinloosheid of diepe eenzaamheid op je drukken. Vooral na verlies van iemand van wie je hield, of van iets wat belangrijk voor je was. Je vraagt je dan af: hoe vind ik weer wat zin en betekenis in mijn leven?

Een vertrouwelijk gesprek met de geestelijk verzorger van De Zellingen kan opluchten. Zij luistert met aandacht, zonder oordeel. Ze helpt je met moeilijke beslissingen, levensvragen of religieuze vragen. Soms is dit een opstapje om verder in gesprek te komen met familie of vrienden. Want bij sommige onderwerpen kan dat veel moed vragen, terwijl je het eigenlijk wel wilt.

 

Een gesprek met een geestelijke verzorger mag gaan over gemis en verdriet. En ook over wat je moed en hoop geeft: wat heeft je eerder overeind gehouden in moeilijke tijden? Ieder mens heeft op deze vragen een eigen antwoord.

 

Gelovig, niet gelovig, ertussenin?

Of je jezelf nu ziet als christen, humanist, moslim, of als niet gelovig – vragen over de zin van het leven kan elk mens hebben. Een geestelijk verzorger sluit aan bij wat voor jou past en nodig is.

 

Gespreksgroep

De Zellingen is bezig een gespreksgroep op te zetten: jongeren en ouderen samen in gesprek over de coronatijd. Meer info volgt.

 

Aanmelden of informatie

Wil je meer informatie, of je aanmelden voor een gesprek of voor de gespreksgroep? Neem contact op met geestelijk verzorger Hester van Briemen – Cammeraat:
gvthuis@zellingen.nl | 06 – 416 188 78

MOTTO / SAMEN010

Betekenisvolle gesprekken over zingeving en levensvragen

 

’Er is iemand die luistert naar mijn ervaringen, mijn vragen en mijn verhaal’

 

Bij ouder worden krijg je meer te maken met verlies – en dus rouw. Dierbare mensen om je heen vallen weg. Je gezondheid en mobiliteit gaan achteruit.

 

Levensvragen die je eerder niet had, komen naar boven. Hoe nu verder? Wie ziet mij? Dit zijn ‘trage vragen’, die niet gelijk een oplossing hoeven – maar wel aandacht en zorg. Bij een geestelijk verzorger kun je je verdriet en verhaal delen. Van mens tot mens.

Henk Kamminga is geestelijk verzorger bij MOTTO (SAMEN010): ‘Graag wil ik er zijn voor jou. Liefdevol, meevoelend, zonder oordeel. Samen op zoek naar (nieuwe) zingeving in je leven. Heb je een anderstalige achtergrond en is je Nederlands niet zo goed? Een van onze getrainde vrijwilligers kan met je praten in jouw moedertaal.’

 

Gespreksmaatje

Als je behoefte hebt aan iemand die regelmatig bij je thuiskomt en met wie je een band opbouwt, kan MOTTO helpen een vrijwilliger te zoeken, een gespreksmaatje. Voor gesprekken, samen koffie drinken, of om een wandeling te maken.

 

Aanvragen of informatie

Ben je 50-plus en wil je graag meer informatie, een gesprek met een geestelijk verzorger, of een gespreksmaatje?
Neem contact op met projectleider en geestelijk verzorger Henk Kamminga:
hkm@samen010.nl | 06 – 288 30 857

Inloophuis De IJssel

Ondersteuning bij leven met en na kanker

 

’Fijn om lotgenoten te ontmoeten en steun en begrip te krijgen’

 

Heb je kanker (gehad)? Dan is Inloophuis De IJssel een onmisbare plek voor jou. Een informele ontmoetingsplaats voor iedereen die geraakt is door kanker. In een ongedwongen sfeer kun je bij ons ervaringen uitwisselen met lotgenoten, en begrip en (h)erkenning vinden.

 

Onze medewerkers steunen jou met aandacht en een luisterend oor. Naast de open inloop bieden wij je creatieve of bewegingsgerichte workshops en speciale verwenmomenten. En we zijn er voor naasten, mantelzorgers en nabestaanden.

 

Rouwcafé: ontmoeting en ondersteuning

Bij Inloophuis de IJssel is er elke dinsdagmorgen het Rouwcafé. Voor iedereen die met rouw, verdriet of verlies te maken heeft. Om te praten met mensen die hetzelfde doormaken als jij; en voor tips en advies.

 

Aanmelden of informatie

Nieuwsgierig naar het Rouwcafé? Kom een keer langs. Aanmelden is niet nodig. Wil je meer informatie? Neem contact op met José Grandia of Saskia Kok:
info@inloophuisdeijssel.nl | 06 – 278 46 946 | 06 – 836 01 121

Welzijn Capelle

Rouw en verlies bespreekbaar maken

 

’Herkenning en steun bij lotgenoten en maatschappelijk werker’

 

Rouw uit zich in allerlei gedachten, gevoelens en ervaringen. Er is niet één goede manier om te rouwen. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.

 

Rouw is voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar: het verdriet, het gemis, de leegte en misschien zelfs de boosheid zitten in jou. Daardoor kun je je onbegrepen en eenzaam voelen.

 

Welzijn Capelle biedt een aantal mogelijkheden om jou te steunen. Als je behoefte hebt aan herkenning en steun, zijn er de rouwgroepen voor lotgenoten. Je ontmoet anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers die gespecialiseerd zijn in rouw en verlies begeleiden de groepen. Wil je liever een een-op-een-gesprek met een maatschappelijk werker, dan kan dat ook.
Of je kunt je aansluiten bij de Lief & Leedgroep, waar Capellenaren die met verlies en rouw te maken hebben gehad, elkaar steunen door samen leuke dingen te ondernemen.

 

Aanmelden of informatie

Wil je je aanmelden voor een individueel gesprek of gespreksgroep, of wil je meer informatie? Neem contact op met maatschappelijk werkers en rouw- en verliesbegeleiders Thea ten Wolde of Gerda Schuurmans:
aanmelding@welzijncapelle.nu | 010 – 707 49 00 (werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur)

Agenda

Inloophuis De IJssel

Rouw en Verlies-groep

Voor iedereen die geraakt is door kanker. Oók voor naasten, mantelzorgers en nabestaanden. Zes verschillende professionals of ervaringsdeskundigen nemen de groep mee in het proces van rauwe rouw.
Donderdag 13 en 20 oktober, donderdag 3 en 17 november, donderdag 1 en 15 december. Tijd: 14.00 – 15.30 uur.


Op 3 november verzorgt Arrien van Prooijen de middag. Zij is oncologie-verpleegkundige en contextueel therapeut en verlies-rouwkundige. Arrien studeerde aan de universiteit van Leuven. Manu Keirse was een van haar docenten.

Lezing Rouwcafé door Marinus van den Berg

Van den Berg is (verpleeghuis)pastor en spreker en publicist over thema’s als afscheid, rouw en verlies en zorg. Van Den Berg heeft tientallen boeken gepubliceerd en spreekt op lezingen en symposiums.

Donderdag 8 september 2022, 14.00 – 15.30 uur, Inloophuis De IJssel, Linie 1A

Rouwcafé

Elke dinsdag van 10.30 – 12.30 uur.

Welzijn Capelle

Lief en Leedgroep

Voor mensen die te maken hebben gehad met verlies, nieuwe contacten willen maken en samen activiteiten willen ondernemen.

Voor data en locatie, neem contact op via aanmelding@welzijncapelle.nu | 010 – 707 49 00 (werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur).

Gespreksgroep ‘Verlies van een dierbare’

Een familielid, vriend of vriendin verliezen is ingrijpend. Een toekomst waarin je samen op kon trekken, is er ineens niet meer. In de rouwgroep ontmoet je mensen die jouw verhaal en gevoelens herkennen.

Donderdag 27 oktober, 10 en 24 november, 8 december 2022; 13.30 – 15.30 uur, Huis van Wijk Middelwatering Reigerlaan 66.

Gespreksgroep ‘Verlies van je partner’

Je partner is misschien wel de belangrijkste persoon in je leven. Verlies je die, dan verlies je je maatje, met wie je alles deelde. Het leven wordt nooit meer zoals het was. De herkenning, erkenning en steun die juist lotgenoten elkaar kunnen geven, helpen stap voor stap de weg vooruit te vinden.

Donderdag 25 augustus, 8 en 22 september, 6 oktober 2022; 13.30 uur tot 15.30 uur,
Huis van Wijk Middelwatering Reigerlaan 66.

De Zellingen

Gespreksgroep voor jongeren en ouderen

Meer info volgt.

De Zellingen MOTTO / SAMEN010 Inloophuis De IJssel Welzijn Capelle

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info