Platform Rouw, Verlies en Zingeving: voor iedereen in Capelle aan den IJssel die te maken heeft met verlies.

 

Verlies kan erg ingrijpend zijn. Er is tijd nodig om verlies en gevoelens van rouw te integreren in je leven. Misschien rouw je om het overlijden van een dierbare, om je scheiding of het verlies van je relatie, baan, gezondheid, huisdier – of je ongewenste kinderloosheid. Ook corona heeft voor veel mensen voor verlies gezorgd.

 

Rouwen is voor veel mensen een intense periode in hun leven. Iedereen ervaart rouw op zijn eigen manier, met verschillende emoties en gevoelens. Als je rouw doorvoelt, kun je beetje bij beetje leren leven met je verlies en het meenemen op je levenspad.

 

Bij het Platform Rouw, Verlies en Zingeving kunnen bewoners van Capelle aan den IJssel terecht voor alles wat ze tegenkomen in een rouwfase. Wij helpen je om jouw gevoelens en emoties bespreekbaar te maken. Ieder mens is uniek – dus ook de manier waarop je rouwt. Wij ondersteunen je hier graag bij.

MOTTO / SAMEN010

Betekenisvolle gesprekken over zingeving en levensvragen

 

’Er is iemand die luistert naar mijn ervaringen, mijn vragen en mijn verhaal’

 

Bij ouder worden krijg je meer te maken met verlies – en dus rouw. Dierbare mensen om je heen vallen weg. Je gezondheid en mobiliteit gaan achteruit.

 

Levensvragen die je eerder niet had, komen naar boven. Hoe nu verder? Wie ziet mij? Dit zijn ‘trage vragen’, die niet gelijk een oplossing hoeven – maar wel aandacht en zorg. Bij een geestelijk verzorger kun je je verdriet en verhaal delen. Van mens tot mens.

Henk Kamminga is geestelijk verzorger bij MOTTO (SAMEN010): ‘Graag wil ik er zijn voor jou. Liefdevol, meevoelend, zonder oordeel. Samen op zoek naar (nieuwe) zingeving in je leven. Heb je een anderstalige achtergrond en is je Nederlands niet zo goed? Een van onze getrainde vrijwilligers kan met je praten in jouw moedertaal.’

 

Gespreksmaatje

Als je behoefte hebt aan iemand die regelmatig bij je thuiskomt en met wie je een band opbouwt, kan MOTTO helpen een vrijwilliger te zoeken, een gespreksmaatje. Voor gesprekken, samen koffie drinken, of om een wandeling te maken.

 

Aanvragen of informatie

Ben je 50-plus en wil je graag meer informatie, een gesprek met een geestelijk verzorger, of een gespreksmaatje?
Neem contact op met projectleider en geestelijk verzorger Henk Kamminga:
hkm@samen010.nl | 06 – 288 30 857

Welzijn Capelle

Rouw en verlies bespreekbaar maken

 

’Herkenning en steun bij lotgenoten en maatschappelijk werker’

 

Rouw uit zich in allerlei gedachten, gevoelens en ervaringen. Er is niet één goede manier om te rouwen. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.

 

Rouw is voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar: het verdriet, het gemis, de leegte en misschien zelfs de boosheid zitten in jou. Daardoor kun je je onbegrepen en eenzaam voelen.

 

Welzijn Capelle biedt een aantal mogelijkheden om jou te steunen. Als je behoefte hebt aan herkenning en steun, zijn er de rouwgroepen voor lotgenoten. Je ontmoet anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers die gespecialiseerd zijn in rouw en verlies begeleiden de groepen. Wil je liever een een-op-een-gesprek met een maatschappelijk werker, dan kan dat ook.
Of je kunt je aansluiten bij de Lief & Leedgroep, waar Capellenaren die met verlies en rouw te maken hebben gehad, elkaar steunen door samen leuke dingen te ondernemen.

 

Aanmelden of informatie

Wil je je aanmelden voor een individueel gesprek of gespreksgroep, of wil je meer informatie? Neem contact op met maatschappelijk werkers en rouw- en verliesbegeleiders Thea ten Wolde of Gerda Schuurmans via
hulpenadvies@welzijncapelle.nu | 010 – 707 49 00 (werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur)

De Zellingen

Terugvinden van wat zin en betekenis in je leven

 

’Als de geestelijk verzorger langskomt, zie ik het weer een beetje zitten’

 

Soms kan een gevoel van zinloosheid of diepe eenzaamheid op je drukken. Vooral na verlies van iemand van wie je hield, of van iets wat belangrijk voor je was. Je vraagt je dan af: hoe vind ik weer wat zin en betekenis in mijn leven?

Een vertrouwelijk gesprek met de geestelijk verzorger van De Zellingen kan opluchten. Zij luistert met aandacht, zonder oordeel. Ze helpt je met moeilijke beslissingen, levensvragen of religieuze vragen. Soms is dit een opstapje om verder in gesprek te komen met familie of vrienden. Want bij sommige onderwerpen kan dat veel moed vragen, terwijl je het eigenlijk wel wilt.

 

Een gesprek met een geestelijke verzorger mag gaan over gemis en verdriet. En ook over wat je moed en hoop geeft: wat heeft je eerder overeind gehouden in moeilijke tijden? Ieder mens heeft op deze vragen een eigen antwoord.

 

Gelovig, niet gelovig, ertussenin?

Of je jezelf nu ziet als christen, humanist, moslim, of als niet gelovig – vragen over de zin van het leven kan elk mens hebben. Een geestelijk verzorger sluit aan bij wat voor jou past en nodig is.

 

Aanmelden of informatie

Wil je meer informatie of je aanmelden voor een gesprek? Neem contact op met geestelijk verzorger Hester van Briemen – Cammeraat:
gvthuis@zellingen.nl | 06 – 416 188 78

Ondersteuningscentrum De IJssel

Voor leven met en na kanker

 

’Fijn om lotgenoten te ontmoeten en steun en begrip te krijgen’

 

Heb je kanker (gehad)? Dan is Ondersteuningscentrum De IJssel aan De Linie 1E een onmisbare plek voor jou. Een informele ontmoetingsplaats voor iedereen die geraakt is door kanker. In een ongedwongen sfeer kun je bij ons ervaringen uitwisselen met lotgenoten, en begrip en (h)erkenning vinden.

 

Onze medewerkers steunen jou met aandacht en een luisterend oor. Naast de open inloop bieden wij je creatieve of bewegingsgerichte workshops en speciale verwenmomenten. En we zijn er voor naasten, mantelzorgers en nabestaanden.

 

Rouwcafé: ontmoeting en ondersteuning

Bij Ondersteuningscentrum de IJssel is er elke dinsdagmorgen het Rouwcafé. Voor iedereen die met rouw, verdriet of verlies te maken heeft. Om te praten met mensen die hetzelfde doormaken als jij; en voor tips en advies.

Lees hier het verhaal van Wouter, een bezoeker van het rouwcafé.

 

Aanmelden of informatie

Nieuwsgierig naar het Rouwcafé? Kom een keer langs bij De Linie 1E. Aanmelden is niet nodig. Wil je meer informatie? Neem contact op via
info@inloophuisdeijssel.nl | 06 – 836 01 121.

Agenda

Ondersteuningscentrum De IJssel

Rouw en Verlies-groep

Ook in 2024 is er weer een Rouw en Verlies-groep; voor iedereen die geraakt is door kanker. Verschillende professionals gaven de bijeenkomsten vorm, allen op een eigen manier. De groep is ook voor naasten, mantelzorgers en nabestaanden.
Voor informatie of aanmelden, stuur een mail naar info@inloophuisdeijssel.nl.

Rouwcafé

Laagdrempelige inloop
Elke dinsdag, 10.30 – 12.30 uur
Locatie: De Linie 1E

Welzijn Capelle

Rouwgroep ‘Verlies van een partner’

Als je je partner hebt verloren, is het niet altijd makkelijk om erover te praten. Vrienden of familie weten vaak niet goed hoe te reageren. Lotgenotencontact kan helpen om het verdriet te verwerken. Daarom organiseert Welzijn Capelle vier bijeenkomsten voor mensen die hun partner hebben verloren.

 

In 2025 (eerste kwartaal) start een nieuwe rouwgroep ‘Verlies van partner’. Precieze data volgen.

Vast aanmelden? Dat kan via hulpenadvies@welzijncapelle.nu of 010 – 707 49 00 (werkdagen, 9.00 – 16.00 uur).

MOTTO / SAMEN010 Welzijn Capelle De Zellingen Ondersteuningscentrum De IJssel

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info